Недостиг на магнезий

Магнезий – В растителния организъм магнезия участва в изграждането на хлорофила, а чрез него и в процеса на асимилацията на въглеродния двуокис. Магнезият играе важна роля в обмяната на въглехидратите, улеснявайки образуването и разпадането на съединенията на глюкозата и фосфорната киселина. Този елемент играе известна роля и в синтезирането на нуклеопротеидите, мазнините и аскорбиновата киселина.

 

Магнезият проявява общо регулиращо действие и при усвояването на хранителни елементи и вода чрез корените на растенията, като дава отражение върху състоянието на колоидните системи на кореновите клетки. Особена роля се приписва на магнезия в усвояването и транспортирането на фосфатите в растенията.

nedostig magnezii jitni

 

Недостигът на магнезий (Mg) при пшеницата, влошава фотосинтезата и намалява добива.

Недостигът на магнезий при царевицата води до преждевременно узряване на растенията, забавя синтеза на хлорофила и азотният метаболизъм, затруднява формирането на аминокиселините, витамините, захарите и мазнините. Намалява усвояването на фосфора. Забавя покълването на семената и ранния растеж. Посевът става неравен и по-малко устойчив на измръзване.

Нагоре